Foto: iStock

Bucket list 2017

Vilken är din största resedröm? Låt nyårslöftet vara i år och uppfyll istället minst en av dina resedrömmar 2017. Vi tipsar om upplevelser som kommer att locka dig till att boka ett flyg redan idag.
Vad har du alltid drömt om att göra? Kanske har du till och med en lista på saker du vill uppleva innan du dör? På engelska kallas detta en bucket list. Vi älskar idén och har satt ihop en egen bucket list för Reseguiden som förhoppningsvis ger dig inspiration till din egen.
1. Hoppa fallskärm
The Palm i Dubai är ett av de mest eftertraktade ställena i världen att hoppa fallskärm på. Det kommer att ge dig en utsikt du sent kommer att glömma. Men kom ihåg att att boka detta 1-2 månader i förväg. Andra vackra ställen att hoppa fallskärm på är bland annat Whitsunday Islands och Byron Bay i Australien, fjällriket Queenstown på Nya Zeeland, Sydafrika med utsikt över Table Mountain eller varför inte slå till på det högsta hoppet i världen - Mount Everest. Här får du en av världens mest extrema utsikter över fjällkedjan Himalaya.
2. Roadtripen du alltid har drömt om
Har du alltid drömt om den legendariska Route 66 i USA? Eller vad säger du om Highway 1 längs Kaliforniens kustlinje? Detta är två av världens mest kända roadtrips, men det finns fler än det runt om i världen. Vad säger du om kustlinjen Garden Route i Sydafrika som bjuder på natur, vegetation, djur- och friluftsliv? Eller Australien med sin oändliga kustlinje. Se de 12 apostlarna längst Great Ocean Road i söder för att sedan fortsätta färden till Sydney och vidare till Blue Mountains, Byron Bay, Gold Coast, Fraser Isand, Whitsunday Islands och Cairns. Route 1 på Island, även känt som Ring Road (en rundresa alltså), lockar med vulkaner, geisrar och vackra vattenfall.
3. Dyk med valhaj
Att dyka med valhaj är något som står på toppen av mångas bucket list. Valhajen är världens största fisk och är helt ofarlig för människor. Dykning med valhaj har blivit väldigt stort på Cebu på Filippinerna. Även Isla Holbox i Mexiko, Belize, Maldiverna och Zanzibar utanför Tanzania är utmärkta destinationer för att få en glimt av denna undervattensbjässe. Vill du till ett ställe där du slipper trängas med andra turister, och inte vill stressa djuren, prova då det lite mer otraditionella resmålet Cabo San Sebastian i Mozambique eller Utila i Honduras, här kan du se valhajarna året runt.
4. Upplev romantik i Venedig innan det sjunker
Venedig är en stad i nordöstra Italien som ligger fördelat på 118 små öar. Mellan rinner små och stora kanaler och broar länkar samman öarna. Här hittar du smala, trånga gator och vacker arkitektur. Men Venedig, som är världens mest romantiska stad, sjunker mer och mer och riskerar att ödeläggas i framtiden på grund av klimatförändringarna. Det sägs att denna historiska stad kan bli obeboelig innan utgången av detta århundrade. Så ta med kärleken hit och ta en tur i de långa, smala gondolerna som styrs av män i randiga skjortor, precis som på film. Stanna vid Dogepalatset för att kyssa varandra på toppen av klocktornet samtidigt som ni njuter av en fantastisk utsikt över Venedig.
5. Dra på festival utomlands
Det finns oändligt många trevliga festivaler världens över, från stora musikfestivaler till nationella folkfester. Här är några av våra tips:
- Burning Man-festivalen arrangeras mitt i den öde Nevada-öknen. En stor, tillfällig stad byggs upp för att hylla kreativitet, konst och personliga uttryck med stort fokus på känslan av gemenskap och tillhörighet. Festivalen ser ut som något taget direkt ur en Mad Max-film.
- Dia de los muertos i Mexiko är dagen då de döda hyllas med fest, kostymer och massor av god mat - det hela i tron om att de avlidna anser att sorg är en förolämpning.
- Holi i Indien kan med all rätt skryta om att vara den mest färgrika festivalen i världen. Hindu-festivalen är en stor folkfest där färgat pulver och vatten kastas på varandra tills alla är täckta av regnbågens färger. Om kvällarna hålls det stora båtfester.
- Secret Solstice i Reykjavik låter dig uppleva en sommarfestival där solen aldrig går ned. Njut av elektrisk-, indie-, urban- och folkmusik med det isländska landskapet som bakgrund.
- New Orleans Jazz and Heritage festival ger dig chansen att njuta både av modern och traditionell jazzmusik, stadens rika kultur och massor av god mat - allt samlat i en enda stor folkfest. Andra musikgenrer som är i fokus här är blues, R&B, gospel, Afro-Caribbean, folkmusik, latinsk, rock, rap och country. Gör dig redo för en musikfest tillsammans med härligt livliga människor.
- Splendour in the Grass i Byron Bay är troligtvis Australiens mest kända festival med god stämning, indie rock, hip hop och alternativa musikgenrer. Festivalen hålls ute i det fria och är präglad av en avslappnad stämning.
- Coachella i Kalifornien är en av USAs största och mest fashionabla musikfestivaler. Tack vare många kändisar och modedrottningar på Instagram har detta blivit en plats du måste se och ska synas på. Festivalen har haft stora namn som Calvin Harris, Guns N'Roses, Sia och många fler.
6. Ta dykcertifikat
Det är en härlig känsla av prestation att ta dykcertifikat, och inte minst en spännande värld som väntar på dig under ytan. Det är många som drömmer om just detta, men hur lång tid tar det och vad ska du göra för att ta ett dykcert? För det första måste du kontrollera så att dykskolan är PADI eller SSI-certifierad då dessa är globalt kända och innebär att de är kvalitetssäkra. Det tar oftast 3-5 dagar att ta ett dykcert och du ska helst inte flyga ett dygn efter att du har dykt. Några av världens vackraste platser att ta dykcert på ligger i Australien. Här finns världens största rev, Stora Barriärrevet och Julian Rocks utanför Byron Bay. Andra vackra platser med ett rikt undervattensliv är Gilli-öarna utanför Bali, Ko Tao i Thailand, Röda Havet i Egypten, Caye Caulker i Belize, Visayas på Filippinerna och North Male Atoll på Maldiverna. För att inte glömma världens näst största rev; Great Mayan Reef utanför Mexiko. Dykcertet är en perfekt anledning att ta en lång semester till en av dina drömdestinationer.
7. Se körsbärsträden blomstra i Japan
Blomstrande, vackra och fantastiska Japan bör absolut vara med på din bucket list! Japan är helt unikt när det kommer till att kombinera hypermoderna storstäder och teknologi med urgamla traditioner och kulturer. Tokyo ska också arrangera OS 2020 vilket har ökat temperaturen runt staden avsevärt. Strosa runt och insup intryck från neonljus, karaokebarer, spelhallar och teknologi. Nästa stund hittar du traditionella tehus och tempel, missa inte heller geishorna i Geisha District. När körsbärsträden exploderar i rosa och vitt är Japan som vackrast. I Tokyo blomstrar de i regel i månadsskiftet mars/april och förvandlar stadens parker till stora picknick-områden där invånarna samlas för att fira Hanami - ett viktigt japanskt firande av våren under körsbärsträden.
8. Besök Kuba innan landet ändrar sig helt
Efter flera år i kölden bröt USA isfronten med Kuba i fjol och man menar att detta allt eftersom kan leda till flera flighter från USA till Kuba och flera amerikanska hotellkedjor på ön. Många väljer därför att besöka Kuba nu, innan landet och priserna ändrar sig. Eftersom kubanerna har varit avskärmade så länge, kan du fortfarande gå runt bland gamla kolonibyggnader och amerikanska bilar från 1950-talet - lite som att resa tillbaka i tiden. Här hittar du rytmen av salsa, lukten av äkta kubansk cigarr och vågbrus från de karibiska stränderna. Kontrastens land kan också skryta med regnskogar, vattenfall, grottor och bergskedjor. Utforska den färgrika storstaden Havanna, slappna av på semesterorten Varadero eller ta ett djupdyk i historien i lugna Trinidad.
9. Maldiverna – boka drömresan innan det är för sent
Det turkosa öriket kommer troligtvis att försvinna inom några decennier på grund av den stigande havsnivån och 99% av landet består redan av hav. Ta därför chansen och utforska denna drömdestination innan det är för sent. Gör dig redo för en barfotasemester i mjuk sand. Maldiverna handlar om avkoppling - här tar du livet i lugn och ro, njuter av god mat, läser en bra bok, promenerar längs stranden och snorklar i det fantastiska undervattenlivet som finns här. Antingen bor ni lyxigt på en resort med bungalower som står på pålar i havet eller i pensionat på en av de lokala öarna. Tror du att Maldiverna bara är för de rika och välbärgade? Då har du fel, nu kan du åka dit billigare än någonsin!
10. Petra – ett av världens 7 underverk
Trots att Jordanien är helt tryggt att resa till har många turister satt landet på vänt på grund av oron i Mellanöstern. Men turistområdena i Jordanien är inte påverkade, som många bekymrar sig för. Med färre turister är nu den perfekta tidpunkten att besöka detta spännande land. Vi har alla sett bilder av människor som flyter på det salta vattnet i Döda Havet, men visste du att Döda Havet har sjunkigt med en tredjedel på 40 år? Experter tror att det kan försvinna helt inom 50 år på grund av att grannländerna tar vatten från Jordanfloden. Alltså är det hög tid att åka nu så du hinner uppleva den här drömmen. Kombinera detta med ett besök i Petra, ett av världens 7 underverk. Sov under stjärnorna i ett ökenläger med beduiner i Wadi Rums ökenlandskap.
11. Bestiga ett känt berg
Kilimanjaro i Tanzania är Afrikas högsta berg och ett mål för många. Det tar cirka 8 dagar tur och retur och på vägen upp kan du se hur naturen ändrar sig från öken till djungel och sedan till snö och glaciärer. Vill du ända till toppen tar du den här turen tillsammans med guider och bärare. Andra kända berg som står på mångas drömlista är Everest Base Camp i Nepal (13 dagar), Inca Trail i Peru (4 dagar), Mont Blanc i Europa (8 dagar) och Mount Roirama i Venezuela (6 dagar). Om du har lust att bestiga ett berg på närmare håll ska du välja Kebnekaise, Sveriges högsta berg, som når över 2000 m ö h.
12. Se soluppgången över Angkor Wat
Ett av de största religiösa komplexen i världen har också en av världens mest magiska soluppgångar. Angkor Wat ligger utanför Siem Reap i Kambodja och är ett av världens 7 underverk. Njut av tystnaden och viskningen av vågorna innan solen plötsligt reser sig över det majestätiska komplexet. Det är en syn du sent kommer att glömma. Kombinera resan hit med ett besök till djungeltemplet Ta Promh, den charmerande staden Siam Reap och insjön Tonle Sap med sina flytande byar. Ta dig också söder ut till badorten Sianoukville och paradisön Koh Rong Samloem. Avsluta det hela med att lära dig mer om Kambodjas tragiska historia i Phnom Phen där The Killing Fields ligger. Den här storstaden är ganska kaotisk och omfamnar dig med en rejäl kulturkrock, så som bara asiatiska städer kan göra.
13. Se jättesköldpaddorna på Seychellerna
Seychellerna är omtalat som "det sista paradiset" på grund av dess orörda stränder och natur. Det här är resan för dig som vill utforska många olika öar, var och en med sin charm. De tre största bebodda öarna, där flest turister väljer att bo, är Mahe, Praslin och La Digue. På just La Digue håller de fantastiska jättesköldpaddorna till. Dessa kan bli upp till 1 meter höga! Granitön La Digue är känt som den vackraste av alla öarna och stranden Anse Source d'Argent är den som oftast syns på bilder från Seychellerna. Du har säkert sett de stora granitstenarna i kontrast till kritvit sand och turkost hav på resebilder. Den bästa tiden att åka hit är mellan april - oktober, men temperaturen ligger på 27-30 grader året runt.
14. Upplev utsikten från Trolltunga
Trolltunga i Odda är kanske den mest spektakulära fjällformationen i Norge - 1100 meter över havet. Här får ni en slående utsikt och att ta bilder av varandra eller en selfie är mer populärt än någonsin. Om du vågar ska också tilläggas! Turen upp till Trolltunga tar mellan 8-10 timmar tur och retur. Turistföreningen har också stugor i närheten där ni kan övernatta, eller varför inte slå upp ett tält, tända en brasa och skapa en romantisk stund för er själva mitt i naturen? Från Bergen tar det strax under 3 timmar att köra till Odda och det går även att ta buss hit.
15. Se Burma mystik med egna ögon
Burma var ett stängt land fram till 2009, därför har landet bevarat sin natur, kultur och traditioner på ett sätt som andra turisttäta länder i Asien bara kan drömma om att få tillbaka. Några av de mest kända bilderna härifrån är luftballongerna som svävar ovanför magiska Bagan - ett djungellandskap med mer än 2200 guldfärgade pagoder och tempel som sticker upp ur den vilda och gröna djungeln. Ta en dagstur på insjön Inle och se de flytande grönsaksodlingarna, de speciella ben-roddbåtarna, de små byarna som balanserar på styltor över vattnet och de buddhistiska templen som häver sig över vattnet. Huvudstaden Naypyidaw är landets kulturella och buddhistiska center. Förvänta dig en kaotisk storstad och trafik a la Asien, men också vackra vita tempel mitt i stadskärnan och en magisk utsikt från Sagaing Hill med sina 600 tempel och kloster där mer än 6000 munkar och nunnor befinner sig. Med sina 2000 km kustlinje är det också troligt att Myanmar allt eftersom kommer att bli en populär stranddestination. Här är stränderna rena och orörda, än så länge, precis som Thailand var för 20 år sedan.
16. Upplev norrsken
Många drömmer om att uppleva och se norrskenet. Låt 2017 bli året då du får uppleva detta i norra Sverige. Naturfenomenet ses oftast från september - april beroende på solens aktivitet och väderförhållandena. Försök att ta dig så långt bort från städernas starka ljus som möjligt. Ju bättre kommer du att kunna se norrskenet. Boka en flygbiljett till Kiruna och ge dig ut på en norrskens-tur. Du kommer inte att ångra dig!
17. Fira nyår i ett annat land
Har du alltid problem med att bestämma dig för vad du ska göra på nyårsafton? Med lite framförhållning och planering kan du få ett firande du sent kommer att glömma. Våra favoriter jorden runt är bland annat Edinburgh, Cape Town, Hong Kong, Tokyo och Rio.
Nina
Nina Bjordal
Reseguiden.se
Publicerad: 2016-12-30
6 knep för billigare resa
Foto: iStock
• 
Det finns en rad knep för dig som vill hitta en billigare resa – vi delar med oss av sex plånboksvänliga tips.
Rhodos höjdpunkter
Foto: iStock
• 
Som Greklands mest solsäkra ö och med ett behagligt klimat i stort sett året runt är det inte konstigt att Rhodos är ett av de mest populära resmålen bland oss svenskar. Här berättar vi mer om öns bästa sevärdheter.
Medelhavets vackraste stränder
Foto: iStock
• 
Det finns oändligt många stränder runt Medelhavet, vissa är vita sandstränder, andra klapperstensstränder med klart och turkost vatten. Vilken strand som är finast är såklart en smaksak, här ger vi dig några av våra strandfavoriter vid Medelhavet. Enjoy!
Plånboksvänlig lyx till solen
Foto: iStock
• 
Här ger vi dig en komplett översikt där du enkelt kan hitta lyxiga charter- och all inclusive-resor till en rimlig peng i sommar. Åk iväg på en sensommar-resa och njut av lyx, vågskvalp och sand mellan tårna.
Europas bästa spa-resmål
Foto: iStock
• 
Varför inte kombinera storstadsweekend med spa? Klart du ska!
Spalyx i solen
Foto: Elounda Beach
• 
Njut av sommaren vid Medelhavet med grekiska ö-paradis, svalkande bad på Turkiets gyllene stränder och tapas på Mallorca. Här tipsar vi om sex spahotell vid Medelhavet som du kan resa till i sommar.
Världens 6 bästa yogadestinationer
Foto: iStock
• 
Packa dina yogatights och gör dig redo för en semester i vackra omgivningar där kropp och själ är i fokus.
Sveriges hetaste spahotell
Foto: Upper House
• 
Vi älskar att åka på spa – året om. Här har vi tagit ut några favoriter bland många riktigt bra spahotell runt om i Sverige.
5 anledningar att resa till  San Sebastian
Foto: iStock
• 
Glöm Barcelona - i år ska du välja San Sebastian för den perfekta kombinationen av strand och storstad.
Från budget till lyx i Barcelona
Foto: iStock
• 
Här är fem hotell i Barcelona som du kommer att älska. Från budget till lyx, men det har alla det gemensamt att det har det lilla extra, plus att de alla får fina omdömen på olika hotellbetygssajter.

Restips

Smålands Dealen 1250 kr
Skynda att fynda! Vårt bästa paketerbjudande på utvalda dagar. Vä...
Hestraviken
Se 100-tusentals gnuer och zebror
En 8-dagars safaritur till de vackraste nationalparkerna i Tanzan...
Long way expedition
Serengeti Safari & Kilimanjaro
Denna äventyrssafari med en dagstur till Kilimanjaro ger dig möjl...
Long way expedition
Naturweekend med picknick, fr 1580 kr
Upplev den vackra & fridfulla naturen kring Hestraviken. Möjlighe...
Hestraviken
Seniorpaket - seniorweekend på Hestraviken
Specialerbjudande för dig som fyllt 65. Bli ompysslad av oss, nju...
Hestraviken
Spapaket -magiskt naturskönt vid Nissan
Riverside Spa med vid Nissan i Småland. Det perfekta paketet för ...
Hestraviken
Vandra i natursköna Isabergsområdet
Upplev den vackra och fridfulla naturen kring Isaberg med skogar,...
Hestraviken
Sommarpaket på Tofta Herrgård
Upplev sommarens härlighet på Tofta Herrgård! Ge dig själv och di...
Tofta Herrgård
Konferens i Småland Hestraviken hotell & spa
Smålands gemytligaste hotell med spa vid Isaberg i Hestra nära Jö...
Hestraviken
Vandringspaket på Tofta Herrgård
Kombinera herrgårdsliv med vacker natur i Bohuslän. Vår herrgård ...
Tofta Herrgård
Safari i Tanzania & badsemester på Zanzibar
Står safari högt på din önskelista? Då ska du resa till Tanzania!...
TourCompass
Costa Ricas höjdpunkter, 14 dagar
Kom nära inpå Costa Ricas vackra natur och fantastiska djurliv i ...
TourCompass
Spaket sommar i Småland
En härlig sommarupplevelse i nya naturinspirerade Riverside spa. ...
Hestraviken
Kul på moutainbike
Isaberg är södra Sveriges bästa område för cykling. Bike in – bik...
Hestraviken
7 dagars safari med Big Five & gnukalvning
Från mitten av december blir slätterna i södra Serengeti (Ndutu-o...
Long way expedition
16 dgrs Rundresa i Peru med Amazonas
Upplev världens största regnskog med sin unika natur och sitt fas...
TourCompass
Vietnams höjdpunkter från norr till söder
14 dagar från 24 695:- pp, inkl. flyg. Klassisk rundresa från nor...
TourCompass
Älskade Bali
Tropiskt grönskande berg och terrassodlingar, fina stränder och f...
TUI
Upptäck Obzor i sommar
Obzor ligger mitt på Bulgariens riviera. Här kan du se fram emot ...
TUI
Exotiska Sri Lanka
Öriket Sri Lanka i Indiska oceanen är fyndet för dig som både vil...
TUI
Den tropiska pärlan Curaçao
Curaçao är känd för många godbitar, däribland kristallklart vatte...
TUI
Bestig Kilimanjaro, 10-dagars resa
Nå toppen av Kilimanjaro via den kända Machame-rutten, en av de v...
TourCompass
Sydafrika - en unik upplevelse
Regnbågslandet på Afrikas sydspets lever verkligen upp till sitt ...
TUI
Havsutsikt & all inclusive på Jamaica
En resa till Ocho Rios, som också kallas Ochee, tar dig till det ...
TUI
Spännande Tanzania
I Tanzania ligger inte bara Afrikas högsta berg Kilimanjaro, utan...
TUI
Vinterns drömresmål - Aruba med Ving
På Aruba skiner solen så gott som året om och vattnet blir sällan...
Ving
Uppgradera din resa till Ultra All Inclusive
Ultra All Inclusive är en utökad version av det populära All Incl...
Mixx Travel
Singelresa på segelbåt
Den perfekta resan för dig som är öppen för äventyr & att träffa ...
More Sailing Seglingsresor AB
Seniorresa på segelbåt i Kroatien
Seniorresa med More Sailing är perfekt för dig som vill resa med ...
More Sailing Seglingsresor AB
Ta träningen till nya breddgrader
I Vings stora utbud av sport- och träningsresor finns något för a...
Ving
Visa hela listan
 
© Reseguiden Interactive AB 2011