Korcula
Foto: iStock
Korcula

Ö-paradiset Kroatien

Ön Hvar.
Foto: iStock
Ön Hvar.
Ön Hvar.
Foto: iStock
Ön Hvar.
Krk stad har gott om kullerstensbelagda gator och små torg.
Foto: Shutterstock
Krk stad har gott om kullerstensbelagda gator och små torg.
Det är omöjligt att besöka Brac utan att besöka stranden Zlatni Rat i alla fall en gång.
Foto: Shutterstock
Det är omöjligt att besöka Brac utan att besöka stranden Zlatni Rat i alla fall en gång.
Pag stad är mysig och passar barnfamiljen.
Foto: Shutterstock
Pag stad är mysig och passar barnfamiljen.

Guide till Kroatiens 10 vackraste öar

Längs den kroatiska kusten finns över 1 100 små och stora öar, bebodda som obebodda. Det är ingen enkel match att välja ut vilka som är vackrast, men någon måste göra det. Här ger vi dig redaktionens 10 favoritöar i Kroatien.
Kroatien som semesterland växer bland oss svenskar och blir större och större för varje år. Charterarrangörerna blir fler, och urvalen större. Kroatiens styrkor är kristallklart vatten, god mat, härliga seglingsmöjligheter, rik historia och kultur, samt att det inte ligger så långt bort. På cirka tre timmar med flyg är du nere i värmen och kan njuta av en svalkande Radler i solen. Välj att resa på egen hand eller med charter. Har du gott om tid så ta en roadtrip dit, det tar 24 timmar om du kör non stop. För att du själv ska slippa undersöka fler än 1000 öar på egen hand har vi här satt ihop en guide över våra 10 favoriter. Enjoy!
Korcula – grönska och sandstränder
Här möts vinodlingar, pinjeskog och fjordliknande landskap. Korcula är en av de grönaste öarna i Adriatiska havet och Korcula stad är en charmig medeltidsstad med mysig atmosfär som är väl värd ett besök. Här finner du också sandstränder, vilket inte är så vanligt i Kroatien. Besöker du Korcula i juli får du inte gå miste om det medeltida tornerspelet som går av stapeln i Moreska. Gillar du att dyka ska du bege dig till Vela Luka som är ett riktigt dykparadis med kristallklart vatten. Sandstränderna Bili Zal och Przina hittar du i den omtyckta byn Lumbarda. På Korcula trivs den kultur- och historieintresserade, samt par som önskar romantik. Res på egen hand via Split och Dubrovnik eller åk på charter med Apollo.
Hvar – solsäker glamour
Kändisar, lyxyachter och kristallklart vatten. Hvar är en av Kroatiens mest populära öar. Här trivs du som gillar att festa, segla och som uppskattar det glamorösa livet. För kärleksparet som önskar lite romantik går det självklart att hitta lugnare platser också. Badar gör du från klippavsatser och vattnet är nästan overkligt klart, dessutom är Hvar en av Adriatiska havets mest solsäkra öar. Ön är välkänd även för sin lavendel, den håller hög kvalitet och doftar ljuvligt. Ta gärna en dagstur till Pakleniöarna strax utanför Hvar. Res hit på egen hand via t.ex Split eller på charter med bland andra Ving, Fritidsresor, Airtours, Kroatienspecialisten och Apollo.
Vis – närproducerat vin och Titos grotta
Den här ön ligger längst ut i det Adriatiska havet. Här kan du med fördel hyra cykel eller moped och upptäcka öns alla fina vikar och idylliska vinodlingar. Fram till 1989 fick inga turister gå i land då ön var ett militärområde. Under andra världskriget fanns Titos högkvarter här, i en grotta. Idag kan du som turist besöka denna. Restaurangerna på Vis serverar utsökt fisk- och skaldjur, tillsammans med en flaska närproducerat vin. Även den här ön är populär bland dykare, här finns det gott om skappsvrak att upptäcka. På Vis trivs du som uppskattar lugnet. Res hit på egen hand via till exempel Split.
Krk – lättillgängligt och turkost vatten
Nära staden Rijeka och med smidig broförbindelse till fastlandet ligger den fantastiska ön med det svårtuttalade namnet, Krk. Ön passar de flesta, men det är framför allt barnfamiljer och par som söker sig hit. På Krk hittar du flera mindre orter, men den mest kända är Baska på öns sydvästra kust. Här kan du sola och bada på stadens populära strand, som består av sten och är 1800 meter lång. Vattnet är turkost och kristallklart och passar utmärkt för till exempel snorkling. Krk stad består av vitkalkade hus, trånga gränder och små söta torg. I byn Vrbnik produceras Zlahtina, ett vitt vin av hög kvalitet som är mycket omtyckt. Hyr gärna en cykel då det finns cirka 60 km cykelväg här. Res hit på egen hand via till exempel Rijeka.
Brac – världskänd strand och kalksten
Hem till en av Europas mest fotograferade stränder, Zlatni Rat, med sin vita stenstrand och turkosa vatten. Det var också på den här ön som julkalendern 2014 spelades in. På ön finns vita kalkstensklippor, kristallklart vatten, gröna olivlundar och vingårdar, där det lokala vinet Bolski Plavac produceras. Kalkstenen från Brac är känd över hela världen då stenen använts till såväl Vita huset som Kungliga Slottet i Stockholm. Besök gärna den lilla fiskebyn Milna med sina sandiga stränder när du är här. På Brac trivs du som uppskattar vacker natur, vattensporter och vandring. Res hit på egen hand eller på charter med till exempel Ving, Fritidsresor, Apollo, Airtours och Kroatienspecialisten.
Ciovo – historisk mandelö med nudiststrand
Många historiska minnesmärken, vackra stränder och gott om växter. Men ön är mer än så, här kan du dansa loss på festivaler eller uteställen, det finns gott om bra restauranger och gillar du adrenalinkickar finns här många pulshöjande vattensporter. Ön har flera olika stränder att erbjuda, allt från den så kallade Trogirska Copacabana, till nudiststranden Mavarsica, sandstranden Saldun och den mindre kända stranden Kava. De flesta besöker ön för stränderna och naturen med sina vingårdar och mandelplanteringar. Ciovo kan nås från Trogir via en bro som förbinder den med staden. Res hit på egen hand med flyg till Split eller med bil.
Mljet – korallrev, insjöar och munkkloster
Makalöst vacker ö, som även är nationalpark, med Medelhavets största saltvattenssjöar som överraskar med unika korallrev. På en ö i en av sjöarna ligger ett kloster som byggdes av munkar redan 1187. Om du vill upptäcka sjöarna och den här delen av ön passar vandring och cykelturer bäst. Passa på att njuta av de vackra pinjeträden och ekarna som växer överallt på ön. Byn Saplunara passar bra för ett stopp, här finns en fin sandstrand och en vacker lagun. Enligt legenden ligger Odysses grotta här på Mljet, så det finns gott om saker att se och uppleva. Här trivs du som uppskattar vacker natur, historia och att röra på dig. Res hit på egen hand via Dubrovnik, det tar ungefär en timme med bil därifrån.
Losinj – hälsofokus och rik sjöfartshistoria
Främsta anledningen till att folk reser hit är av hälsoskäl. Här är luften ovanligt hälsosam, mycket på grund av sina pinjeskogar, sitt klara vatten och sitt perfekta Medelhavsklimat med 200 soldagar. Ön har varit ett hälsomekka i över 120 år och förr i tiden skickades barn med luftrörsproblem hit. Även många av Losinjs växter är medicinska och ätliga. Ön bjuder på allt från rena, steniga stränder till vita sandstränder med kristallklart vatten. Perfekt för dykare som vill upptäcka grottor och skeppsvrak. Besök fiskmarknaden i Mali Losinj, eller ta en god kaffe i den lite mindre byn Veli Losinj. Våra favorithotell är Bellevue och Vespera. På Losinj trivs alla som gillar hälsa och natur. Res hit på egen hand via ön Cres eller med båt från Rijeka och Zadar.
Pag – månlandskap, party och 45 000 får
Pag har ett säreget utseende där ena sidan är helt kal, medan havssidan är rik på växtlighet. Ön är främst känd för sin goda lagrade ost, Pakse Sir, som görs av fårmjölk och som smakar väldigt salt och gott. Förutom fårosten kan Pag erbjuda gott lammkött och ett utmärkt nattliv. Här är det party dygnet runt om du vill. Några av öns klubbar har faktiskt öppet dygnet runt, Pags mest kända nattklubb är Papaya som ligger på Zrce Beach. Har du tur så tajmar du in en bra festival med välkända DJ´s medan du är här. På Pag trivs unga partyprinsar och prinsessor. Reser du med barn passar Pag stad bättre. Res hit på egen hand via Zadar och sedan vidare över bron, eller boka en paketresa på Reseguiden.
Rab – medeltidsvecka och barnvänliga sandstränder
På den här vackra ön finns en strand för varje smak. Rajska Plaza kallas även Paradisstranden och passar utmärkt för barnfamiljen då den är grund och har varmt vatten. Nudisterna gillar stranden Sahara och partyfolket föredrar Pudarca där festen pågår natt som dag. Ön bjuder även på historia, kultur, mysiga trånga gränder och bra fisk- och skaldjursrestauranger. I slutet av juli arrangeras en medeltidsvecka. Eftersom ön till stor del är ett naturreservat är stora ytor av ön helt bilfria. Det passar därför utmärkt att upptäcka ön till fots eller med hjälp av en cykel. Här trivs framför allt barnfamiljer som gillar sandstränder. Ta dig hit på egen hand via till exempel Rijeka, eller öhoppa vidare till bland annat Krk och Pag.
Fler vackra öar i Kroatien är Murter, Dugi Otok, Cres, Pasman, Solta och Brujini.
Charter till Kroatien
Charter till Baska Voda
Baska Voda, Kroatien
2 895 kr
Charter till Baska Voda
Baska Voda, Kroatien
3 395 kr
Charter till Makarska
Makarska, Kroatien
3 395 kr
Charter till Baska Voda
Baska Voda, Kroatien
3 495 kr
Charter till Baska Voda
Baska Voda, Kroatien
3 495 kr
Charter till Baska Voda
Baska Voda, Kroatien
3 545 kr
Charter till Baska Voda
Baska Voda, Kroatien
3 545 kr
Charter till Tucepi
Tucepi, Kroatien
3 785 kr
   
Charter till Baska Voda
Baska Voda, Kroatien
3 795 kr
Charter till Makarska
Makarska, Kroatien
4 240 kr
Charter till Brela
Brela, Kroatien
4 395 kr
Charter till Makarska
Makarska, Kroatien
4 543 kr
Charter till Makarska
Makarska, Kroatien
4 698 kr
Charter till Makarska
Makarska, Kroatien
4 710 kr
Charter till Makarska
Makarska, Kroatien
4 770 kr
Erbjudanden Kroatien
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2017-02-20

Jämför priser Kroatien

Charter till Kroatien  fr. 2 895 kr
Flyg till Kroatien  fr. 755 kr
6 knep för billigare resa
Foto: iStock
• 
Det finns en rad knep för dig som vill hitta en billigare resa – vi delar med oss av sex plånboksvänliga tips.
Rhodos höjdpunkter
Foto: iStock
• 
Som Greklands mest solsäkra ö och med ett behagligt klimat i stort sett året runt är det inte konstigt att Rhodos är ett av de mest populära resmålen bland oss svenskar. Här berättar vi mer om öns bästa sevärdheter.
Medelhavets vackraste stränder
Foto: iStock
• 
Det finns oändligt många stränder runt Medelhavet, vissa är vita sandstränder, andra klapperstensstränder med klart och turkost vatten. Vilken strand som är finast är såklart en smaksak, här ger vi dig några av våra strandfavoriter vid Medelhavet. Enjoy!
Plånboksvänlig lyx till solen
Foto: iStock
• 
Här ger vi dig en komplett översikt där du enkelt kan hitta lyxiga charter- och all inclusive-resor till en rimlig peng i sommar. Åk iväg på en sensommar-resa och njut av lyx, vågskvalp och sand mellan tårna.
Europas bästa spa-resmål
Foto: iStock
• 
Varför inte kombinera storstadsweekend med spa? Klart du ska!
Spalyx i solen
Foto: Elounda Beach
• 
Njut av sommaren vid Medelhavet med grekiska ö-paradis, svalkande bad på Turkiets gyllene stränder och tapas på Mallorca. Här tipsar vi om sex spahotell vid Medelhavet som du kan resa till i sommar.
Världens 6 bästa yogadestinationer
Foto: iStock
• 
Packa dina yogatights och gör dig redo för en semester i vackra omgivningar där kropp och själ är i fokus.
Sveriges hetaste spahotell
Foto: Upper House
• 
Vi älskar att åka på spa – året om. Här har vi tagit ut några favoriter bland många riktigt bra spahotell runt om i Sverige.
5 anledningar att resa till  San Sebastian
Foto: iStock
• 
Glöm Barcelona - i år ska du välja San Sebastian för den perfekta kombinationen av strand och storstad.
Från budget till lyx i Barcelona
Foto: iStock
• 
Här är fem hotell i Barcelona som du kommer att älska. Från budget till lyx, men det har alla det gemensamt att det har det lilla extra, plus att de alla får fina omdömen på olika hotellbetygssajter.

Restips

Upplev fantastiska Brac i sommar.
Kroatiska ön Brac är störst av öarna i skärgården utanför Makarsk...
TUI
Kroatien - Europas hetaste semesterland?
Den 180 mil långa kusten mot Adriatiska havet kantas av charmiga ...
TUI
Kom lite närmare sommarkänslan
Boka sommarens familjeresa! Upptäck våra noga utvalda resmål och...
Apollo
Barnfamiljer ❤️ Sunwing resorts
Sunwing Family Resorts är Vings egna familjehotell och det absolu...
Ving
Träna på semestern
Åk på en träningsresa och kombinera sol och bad med aktiviteter s...
Ving
Lyxigt familjehotell i Split, Kroatien
Le Meridien Lav är ett elegant lyxhotell med ett lugnt läge preci...
Ving
❤️ Kroatien 2024 ❤️
TUI reser till tre olika flygplatser i Kroatien och täcker på så ...
TUI
Välkommen till O.B.C. by Sunwing
Familjelyx vid havet - Ocean Beach Club by Sunwing ligger vid hav...
Ving
Skräddarsytt för vuxna - Sunprime Hotels
Platser där livet är lite lugnare. Där varje dag är en paus från ...
Ving
Vings familjeparadis
Sunwing Family Resorts är Vings egna familjehotell och det absolu...
Ving
Full koll på semesterkassan
Att åka på en All Inclusive-resa gör semesterdagarna lite lättare...
Ving
Träningshotell för en aktiv semester
Är du ute efter en aktiv semester och vill kombinera avkoppling v...
Ving
Kom lite närmare sommarkänslan på tu man hand
Vi har samlat våra bästa tips på hotell & resmål som passar extra...
Apollo
Res från din lokala flygplats
Med Apollo kan du flyga från din lokala flygplats direkt till vär...
Apollo
VING klimatkompenserar alla resor 🌱
Varje resa räknas! Från och med den 29 april 2019 klimatkompenser...
Ving
Visa hela listan
 
© Reseguiden Interactive AB 2011