Foto: iStock

Stor ö-guide till Grekland

Smala charmiga gator på Mykonos.
Foto: Shutterstock
Smala charmiga gator på Mykonos.

Här blandar vi kända och mindre kända pärlor i Grekland

Grekland har tusentals öar, den ena vackrare än den andra. Det spelar ingen roll hur kräsen du är, här hittar du garanterat din favorit. Våra favoriter hittar du här.
Den grekiska övärlden består av nära 6000 öar, varav ungefär 200 är bebodda. Du kan därför ö-hoppa i Grekland under flera år utan att behöva besöka samma ö mer än en gång. Om du inte vill förstås. Det är lätt att förälska sig i en ö och sedan vilja återkomma år efter år. Något som binder samman de flesta öar är den ljuvliga tzatzikin, den enkla arkitekturen och solen som nästan alltid strålar från en klarblå himmel. Vill du festa, shoppa, upptäcka natur och kultur, eller vill du bara ligga på en handduk i sanden och njuta av värmen? Det finns en ö för alla. Valet är ditt.
Zakynthos
Den här ön är den sydligaste av De Joniska öarna, med vidunderliga stränder, ett frodigt landskap och behagligt klimat. På öns väst- och nordkust kan de se de karaktäristiska klipporna som stupar ner i havet, med badvikar och hemliga sandstränder som endast kan nås med båt. Zakynthos är också ett bra alternativ för dig som reser med barn. Öns syd- och östkust är barnvänlig med långa stränder som är långgrunda och barnvänliga. Uteliv finner du i turistorterna Argassi och Laganas, speciellt i den sistnämnda. Staden Tsilivi har blivit otroligt populär, med sina oliv- och pinjeträd. Höjdpunkten på ön är bland annat en av Europas mest fotograferade stränder – Navagio Beach, med det förlista skeppet Smugglers Wreck som är halvtäckt av sand och omgivet av flera stora grottor i klipporna, samt havssköldpaddan Caretta Caretta som kan bli över 2 meter långa och 200 år gamla.
Charter till Zakynthos
Kefalonia
Den här vackra ön tillhör de Joniska öarna, och här möts du av gröna dalar, turkost vatten och höga berg. Diktatorn Metaxa härstammar från ön, och här spelades även filmen "Kapten Corellis mandolin" med bland annat Penélope Cruz in. Myrtos Beach som är en av Europas vackraste stränder ligger på öns nordvästra sida och består av vita, lena, lite större stenar, samt turkosblått vatten. För att ta dig hit måste du gå nerför en brant sluttning, vilket gör den otillgänglig för barnfamiljer och äldre. Två barnvänliga stränder är däremot Makrys Gialos och Platys Gialos, som ligger i charterorten Lassi. Ön lockar även med många häftiga naturfenomen, välj mellan droppstensgrottor, en underjordisk källsjö som ändrar färger och ett hål i marken där havsvattnet sugs ner i underjordiska tunnlar tvärs igenom ön. Hit kan du åka på charter med Apollo och Airtours, eller resa på egen hand med båt från till exempel Patras och Korfu.
Charter till Kefalonia
Charter till Lássi
Lássi, Grekland
5 099 kr
Charter till Lourdas
Lourdas, Grekland
5 149 kr
Charter till Lourdas
Lourdas, Grekland
5 449 kr
   
Charter till Lourdas
Lourdas, Grekland
5 699 kr
Charter till Svoronáta
Svoronáta, Grekland
5 699 kr
Charter till Lássi
Lássi, Grekland
5 799 kr
Karpathos
Mellan Rhodos och Kreta, i ögruppen Dodekaneserna, ligger den här avlånga och smala ön. Här får du Grekland på riktigt. I de norra delarna kan du möta kvinnor i folkdräkt och här tar de seder och traditioner på allvar. De södra delarna är mer turistanpassade, men ändå långt ifrån sina grannöar. Här trivs du som uppskattar lugn och ro, som vill uppleva Grekland på riktigt och som gillar vindsurfing. Ön har även vackra stränder och prisnivån är relativt låg. Res hit på egen hand, antingen med flyg till ön, eller med båt via Aten eller Rhodos. Vill du hellre åka på charter så har Apollo resor hit.
Charter till Karpathos
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
4 658 kr
Charter till Lefkos
Lefkos, Grekland
4 873 kr
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
5 039 kr
   
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
5 064 kr
Charter till Lefkos
Lefkos, Grekland
5 148 kr
Charter till Karpathos
Karpathos, Grekland
5 423 kr
Amorgos
På den här vackra ön spelades filmen "Det stora blå" in 1988, och det är lätt att förstå varför de valde just den här platsen. Här finns fina stränder med klarblått vatten, vackra vandringsleder, spännande grottor och riktigt bra dykspots. I Amorgos stad kan du strosa omkring i smala gränder, besöka ett slott från 1200-talet, njuta av de vackra husen täckta av bougainvilleträd eller bara ta det lugnt på en av de mysiga tavernorna som finns här. Lokalbefolkningen är väldigt välkomnande och bli inte förvånad ifall de vill bjuda dig på en “psiméni”, som är en shot av raki. Ön som ligger i ögruppen Kykladerna erbjuder inga charterresor, men du når enkelt Amorgos med båt via till exempel Aten eller Santorini.
Flyg till Aten
• Stockholmfr. 1 389 kr
• Köpenhamnfr. 1 392 kr
• Göteborgfr. 1 991 kr
   
• Oslofr. 2 041 kr
• Malmöfr. 4 235 kr
• Luleåfr. 6 139 kr
Kos
Dodekanesernas tredje största ö, Kos, var tidigare känd för att vara en ö som kryllade av överförfriskade skandivaner och engelsmän, och skrämde därför bort barnfamiljerna. I dag är barnfamiljerna öns främsta målgrupp, och det märks att de satsat mycket på bra restauranger och snygga familjehotell. Kardamena passar extra bra för dig som reser med barn. Självklart kan du fortfarande gå på en galen barrunda i Kos stad, om det är det du är ute efter, men både staden och ön har mycket mer än så att erbjuda. Här finns många vackra sandstränder, där Paradise Beach är den mest populära, pittoreska byar, intressanta sevärdheter och många vattensporter att välja mellan. Res hit på charter med bland annat Ving, Apollo, Fritidsresor och Airtours eller med flyg och/eller båt på egen hand.
Charter till Kos
Charter till Paradeísi
Paradeísi, Grekland
4 759 kr
Charter till Lambi
Lambi, Grekland
4 933 kr
Charter till Lambi
Lambi, Grekland
4 994 kr
   
Charter till Paradeísi
Paradeísi, Grekland
5 019 kr
Charter till Paradeísi
Paradeísi, Grekland
5 202 kr
Charter till Kos stad
Kos stad, Grekland
5 311 kr
Naxos
Familjevänligt badparadis med spännande historia. Så kan man kortfattat beskriva denna fantastiska ö. Ön som är den största och grönaste i ögruppen Kykladerna lockar med såväl olivlundar och citrusträd, som bysantiska kapell och storslagna utsikter. Ta en dagstur upp i bergen och besök pittoreska byar som Apollanas, Apeiranthos och Chalkio, där du kan strosa omkring på marmorbeklädda gator. De mest populära stränderna bland barnfamiljer är långgrunda Agia Anna, Agios Prokopios och Plaka. Vill du vara mer för dig själv passar östkusten bäst, där du kan upptäcka många små badvikar. Vinguden Dionysos levde enligt mytologon på ön och lärde då invånarna att odla vin, något som märks tydligt. Även marmorn kommer från Naxos, här har man hittat statyer som är mer än 2600 år gamla. Res hit på charter med Apollo eller res på egen hand med flyg och båt.
Charter till Naxos
Charter till Naxos
Naxos, Grekland
3 498 kr
Charter till Naxos
Naxos, Grekland
4 605 kr
   
Charter till Maragas
Maragas, Grekland
6 466 kr
Milos
Hästskoformad ö som tillhör ögruppen Kykladerna. Här finns över 70 stränder att välja mellan, och på grund av öns form har du nära till vattnet oavsett vart på ön du bor. Marken här är vulkanisk så klipporna och marken skiftar i olika färger, allt från kritvitt till gult och rödbrunt. Det är otroligt vackert i kombination till det turkosblå vattnet. Medan vissa delar på ön påminner om månlandskap, finns det på andra platser härliga sandstränder och turkosa laguner. Milos är förvånansvärt orörd och här möter du betydligt fler semestrande greker än andra skandinaver. Det finns många mysiga orter att besöka, där hamnstaden Adamas är den som bjuder på mest liv och rörelse. Här hittar du bland annat butiker, tavernor och barer. Till Milos kan du resa på egen hand med flyg eller båt från Aten, eller båt från någon av de andra öarna i närheten, samt Santorini. Dessutom har Apollo charterresor hit.
Charter till Milos
Folegandros
Det är inte många öar i Grekland som har så mycket skönhet koncentrerad på så liten yta. Här finns en enda asfalterad väg och ordet stress existerar inte här. Så fort du går i land sjunker axlarna, här trivs du som uppskattar lugn och vacker natur. Galna och blöta partynätter existerar inte här. Folegandros, som är döpt efter kung Minos son, är en av de minsta öarna i ögruppen Kykladerna. Öns huvudort Chora är en av Greklands mysigaste byar, här kan du strosa omkring i vita gränder upplysta med färgglada lampor, njuta av en Mytos i skuggan av ett träd på något av alla små söta torg och bara njuta av att leva i nuet. Här finns dessutom inga fordon, vilket gör stämningen ännu mer harmonisk. Ön bjuder på många vackra badvikar, varav flera av dem endast nås med båt. Res hit på egen hand med båt från till exempel Aten eller Santorini.
Flyg till Santorini
• Stockholmfr. 1 795 kr
• Göteborgfr. 5 255 kr
   
• Köpenhamnfr. 8 411 kr
Leros
Leros är en grön ö som tillhör ögruppen Dodekaneserna, precis som grannön Kos. Här finner du Grekland som det en gång var, orört, lugnt och lite mystiskt. Här kan du upptäcka såväl krigstunnlar som lugna fiskebyar och inbjudande badvikar. Leros är även känt för sin matkonst, här blir gourmanden sällan besviken. Ön har några av landets bästa fisktavernor, kanske för att de håller hårt på sina familjerecept. På Leros trivs barnfamiljer som uppskattar lugnet, samt du som uppskattar god mat och spännande historia. Stränderna i Gounaviken, samt Alindastranden, är långgrunda och passar perfekt för plaskande barn. Ta gärna en cykel- eller biltur och upptäck din favoritstrand eller vik. I semesterorterna Agia Marina och Platanos är det mest liv och rörelse, men fortfarande råder ett lugn som många av de större öarna saknar. Hit kan du åka på charter med Apollo, eller på egen hand med båt från till exempel Kos.
Charter till Lesbos
Charter till Álinda
Álinda, Grekland
5 368 kr
Charter till Álinda
Álinda, Grekland
5 466 kr
   
Charter till Krithoni
Krithoni, Grekland
5 536 kr
Mykonos
Glamorös paradisö som lockar med hippa barer och ett sent och påkostat nattliv. Det är ingen tillfällighet att du hittar en välbesökt Louis Vuitton-butik här. Trots sin hippa approach finner du lugna ställen och en frisinnad anda, hit reser många från världens gaykretsar och njuter av de vackra vyerna. Mykonos har många underbara stränder med fina hotell, strandklubbar och underhållning. Stränderna Platis Gialos och Agios Ioannis passar bäst för barnfamiljen, medan Psarou och partystranden Paradise Beach passar dig som gillar party och lyx. Som du kanske sett på många bilder härifrån stoltserar Mykonos stad med sju gamla väderkvarnar som är vackert placerade intill vattnet. Då ön är relativt liten går det enkelt att ta sig runt på upptäcktsfärd med bil, taxibåt eller moped. Till Mykonos kan du resa på charter med Airtours, eller flyga reguljärt med bland annat SAS och Lufthansa. Du kan också ta båten från till exempel Aten.
Charter till Mykonos
Här är fler öar du inte får gå miste om:
- Santorini - Antiparos
- Korfu - Kalymnos
- Lefkas - Skopelos
- Thassos - Symi
- Lesbos - Kreta
- Amorgos - Tilos
- Paros - Alonissos
- Syros - Zakynthos
- Anafi - Samos
- Chalki - Skiathos
Linae
Lina Eklund
Publicerad: 2017-01-15
Fler härliga grekiska erbjudanden

Jämför priser Grekland

Charter till Grekland  fr. 2 690 kr
Flyg till Grekland  fr. 791 kr
6 knep för billigare resa
Foto: iStock
• 
Det finns en rad knep för dig som vill hitta en billigare resa – vi delar med oss av sex plånboksvänliga tips.
Rhodos höjdpunkter
Foto: iStock
• 
Som Greklands mest solsäkra ö och med ett behagligt klimat i stort sett året runt är det inte konstigt att Rhodos är ett av de mest populära resmålen bland oss svenskar. Här berättar vi mer om öns bästa sevärdheter.
Medelhavets vackraste stränder
Foto: iStock
• 
Det finns oändligt många stränder runt Medelhavet, vissa är vita sandstränder, andra klapperstensstränder med klart och turkost vatten. Vilken strand som är finast är såklart en smaksak, här ger vi dig några av våra strandfavoriter vid Medelhavet. Enjoy!
Plånboksvänlig lyx till solen
Foto: iStock
• 
Här ger vi dig en komplett översikt där du enkelt kan hitta lyxiga charter- och all inclusive-resor till en rimlig peng i sommar. Åk iväg på en sensommar-resa och njut av lyx, vågskvalp och sand mellan tårna.
Europas bästa spa-resmål
Foto: iStock
• 
Varför inte kombinera storstadsweekend med spa? Klart du ska!
Spalyx i solen
Foto: Elounda Beach
• 
Njut av sommaren vid Medelhavet med grekiska ö-paradis, svalkande bad på Turkiets gyllene stränder och tapas på Mallorca. Här tipsar vi om sex spahotell vid Medelhavet som du kan resa till i sommar.
Världens 6 bästa yogadestinationer
Foto: iStock
• 
Packa dina yogatights och gör dig redo för en semester i vackra omgivningar där kropp och själ är i fokus.
Sveriges hetaste spahotell
Foto: Upper House
• 
Vi älskar att åka på spa – året om. Här har vi tagit ut några favoriter bland många riktigt bra spahotell runt om i Sverige.
5 anledningar att resa till  San Sebastian
Foto: iStock
• 
Glöm Barcelona - i år ska du välja San Sebastian för den perfekta kombinationen av strand och storstad.
Från budget till lyx i Barcelona
Foto: iStock
• 
Här är fem hotell i Barcelona som du kommer att älska. Från budget till lyx, men det har alla det gemensamt att det har det lilla extra, plus att de alla får fina omdömen på olika hotellbetygssajter.

Restips

Vuxensemester till barnsliga priser
Vi har samlat våra bästa tips på hotell som passar extra bra för ...
Apollo
Sugen på Seglingsäventyr
Våra seglingsresor passar alla, även om du kan segla eller aldrig...
More Sailing Seglingsresor AB
Parga - en romantisk småstadsidyll
Omtyckta hotell Parga Beach ligger i grönskande och rofyllda omgi...
Apollo
Familjeresor med All Inclusive
Med mat och dryck betald i förväg blir nästa familjeresa både smi...
Ving
Träningsresor för alla smaker
Vi på TUI har vi samlat tips för dig som vill träna på semestern,...
TUI
Kreta - Ocean Beach club
Njut av hav, himmel och harmoni. Här ges möjlighet till rofyllt f...
Ving
Sommarens stora nyhet- lilla pittoreska Samos
Här väntar natursköna & pittoreska omgivningar, lokala tavernor o...
Ving
Hotell för en härlig familjesemester
TUI Blue For Families är för dig som vill komma närmare resmålet ...
TUI
Familjevänliga Mythos Beach Resort på Rhodos
Populära Mythos Beach Resort på Rhodos är ett av våra mest omtyck...
Apollo
Familjevänligt lägenhetshotell på Zakynthos
Precis vid sandstranden, omgivet av vacker grönska, ligger Apollo...
Apollo
Sivota Retreat - powered by Playitas ****
Ett nyrenoverat och unikt hotell beläget i Sivota på grekiska fas...
Apollo
Grön, småskalig och genuin = Samos
Den grekiska ön Samos, som ligger närmare Turkiet än Greklands fa...
TUI
Sommarfynd - barnvänligt hotell på Kreta
Family Garden, Alexandra Beach, har ett fantastiskt läge direkt p...
Ving
Familjevänligt på Rhodos -Mythos Beach Resort
Populära Mythos Beach Resort är ett av våra mest omtyckta Apollo ...
Apollo
Alegria Beach Resort, Kreta
Alegria Beach Resort är ett Apollo Mondo Family Resorts-hotell i ...
Apollo
Summertime, lägenhetshotell på Kreta
På omtyckta Summertime bor du i hjärtat av Platanias och kan se f...
Apollo
Porto Myrina, Limnos - powered by Playitas
Perfekt för dig som vill ha en aktiv semester i natursköna omgivn...
Apollo
Hotell för vuxna
Vi vet hur viktigt hotellet är för en lyckad semester. Vi vet ock...
Ving
Boka träningsresan med Ving
I vårt stora utbud av sport & träningsresor finns något för alla ...
Ving
Sunwing Family Resorts
Sunwing Family Resorts är Vings egna familjehotell - det bästa va...
Ving
Sunprime Hotels - Skräddarsytt för vuxna
Där livet är lite lugnare, där varje dag är en paus från vardagen...
Ving
Våra bästa familjehotell
Vi vet hur viktigt hotellet är för en lyckad familjesemester. Hos...
Ving
Visa hela listan
 
© Reseguiden Interactive AB 2011